Zo bescherm je je organisatie tegen de gevolgen van cybercrime

Cyberverzekering Zakelijk

Cybercrime klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow. Niets is minder waar helaas. Hoe vaak lezen we inmiddels wel niet in het nieuws over DDoS-aanvallen, virussen en phishing? Steeds meer bedrijven worden op een manier slachtoffer van cybercrime. En dat is niet helemaal vreemd, want we werken steeds meer online. Vooral sinds het begin de pandemie, nu mensen veel vaker thuiswerken dan voorheen. We vertellen hoe je de kans dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime verkleint en hoe je je tegen de gevolgen kan beschermen als het toch gebeurt.

Wat kan ik zelf doen?

Misschien wel zo gemakkelijk om te beginnen bij wat je zelf kunt doen. Vaak voorkomt dit al een hoop schade. Een van de gemakkelijkste voorzorgsmaatregelen is zorgen voor veilige wachtwoorden. Die hoef je niet altijd zelf te verzinnen; er zijn veel betrouwbare tools die veilige wachtwoorden voor je kunnen verzinnen die je meteen veilig op kunt slaan. Andere dingen die je zelf kunt doen zijn structurele back-ups maken, tweestapsverificatie instellen en een plan maken voor als het tóch misgaat. Dan kun je snel in actie komen.

Welke schade wordt door een cyberverzekering gedekt?

Stel: je wordt toch slachtoffer van een vorm van cybercrime. Een cyberverzekering voorkomt dan een hoop (financiële) schade. Bijvoorbeeld bij schade door een datalek. Dit soort schade wordt namelijk niet door de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven gedekt. Hetzelfde geldt voor digitale aansprakelijkheid. Dat is van toepassing als je per ongeluk een virus verspreidt. Vaak gebeurt zoiets via phishing. En als er gevoelige informatie van je bedrijf wordt gestolen (denk aan persoonsgegevens van klanten), dan ben je verzekerd voor de boetes die je kunt krijgen als de betrokkenen aanklachten indienen.

Ook deze schade wordt gedekt

Naast bovenstaande schade, worden ook andere vormen van schade door een zakelijke cyberverzekering gedekt. Afpersing is daar een vorm van. Cybercriminelen kunnen je systeem gijzelen en ervoor zorgen dat je niet meer bij uw bestanden kunt. Ze eisen dan vaak hoge sommen met losgeld. Als je verzekerd bent krijg je hulp bij deze situatie. Soms wordt zelfs het losgeld betaald. Als je systemen gegijzeld worden of door een andere reden platliggen heeft dit gevolgen voor je omzet. De cyberverzekering dekt dit omzetverlies. Tot slot zijn ook de gevolgen gedekt bij systeeminbraak of hacking. Eventueel reputatieherstel valt hier ook onder.

Met bovenstaande stappen ben je zo goed mogelijk beschermd tegen de gevolgen van cybercrime. Preventie en verzekering voorkomen een hoop schade, zorg daarom dat je goed bent voorbereid.