Wat kost een aankoopmakelaar

Een vraag die veel mensen zich in deze tijden zullen stellen is wat een aankoopmakelaar eigenlijk kost. Het is immers zo dat de woningmarkt flink is aangetrokken en het heel erg interessant kan zijn om aan verhuizen te denken. Juist omdat de markt echter flink druk is, is het belangrijk om hulp te krijgen van experts om de juiste keuze te maken en niet in de problemen te komen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het slim is om een aankoopmakelaar in de arm te maken die je kan helpen bij het aankopen van de woning waar je altijd van hebt gedroomd.

Wanneer een aankoopmakelaar inschakelen?

Het is belangrijk om te weten wat het beste moment is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit is in ieder geval altijd aan te raden voor starters. Voor hen kan het immers best lastig zijn om alle zaken die komen kijken bij het aankopen van een woning in goede banen te leiden. In dat opzicht is het dus ook altijd belangrijk om de waarde van een aankoopmakelaar goed in te schatten. De kosten zijn vooral goed af te zetten tegen de werkzaamheden die een dergelijk persoon voor je verricht die anders verkeerd zouden zijn gegaan zonder hulp.

Wat doet de aankoopmakelaar allemaal voor je?

Het is belangrijk om te begrijpen wat die werkzaamheden die je worden aangeboden dan allemaal zijn. Het begint natuurlijk altijd met het geven van adviezen waar je wat aan hebt. Er zijn immers allerlei zaken die voor de aankoopmakelaar zeer gebruikelijk zijn, maar waar jij gezien je geringe ervaring met het kopen van een huis nooit aan zou denken. Alleen al de waarde van die adviezen kan heel veel voor je betekenen. Bovendien kan de persoon die je inschakelt ook zorgen voor verder onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan het inschatten van de buurt waar je in terechtkomt.

Besparen

Het is ook goed om te weten dat een aankoopmakelaar kan zorgen dat je kan besparen op allerlei kosten. Als hij het heel goed doet is het zelfs zo dat de kosten die je bespaart zo omvangrijk kunnen zijn dat zelfs de aankoopmakelaar zijn kosten eruit kan halen. Je betaalt dan minder voor je huis en je betaalt de aankoopmakelaar en bent dan nog altijd goedkoper uit dan wanneer je deze persoon niet had ingeschakeld. Neem dit dus ook mee in je overweging. Als je het zo bekijkt zijn de kosten voor de aankoopmakelaar misschien wel helemaal niet zo hoog.

Verschillende mogelijkheden

Wanneer het gaat om de kosten van een aankoopmakelaar, dan kan het dus zo zijn dat je dit op verschillende manieren kunt uitdrukken. Dit hangt af van de manier die de tussenpersoon die je inschakelt om je te helpen hanteert. Denk in de eerste plaats aan een percentage van het aankoopbedrag voor de woning. Dit betekent dus dat de hoogte van de som ook van invloed is op de kosten die je kwijt bent aan de aankoopmakelaar. Dit kan dus heel positief uitpakken. Dit is dan ook wat een makelaar voor jou van waarde kan maken. Dit is een methode die veel wordt gebruikt.

Beter onderhandelen

Een andere optie kan het zijn om een percentage van het bedrag dat de aankoopmakelaar voor bespaart als prijs te nemen. Stel dat een makelaar ervoor zorgt dat je tienduizend euro goedkoper uit bent op je woning. Als je dan vooraf afspreekt dat 20 procent van de besparing naar de makelaar gaat, dan betaal je dus tweeduizend euro voor de werkzaamheden die de aankoopmakelaar voor je heeft gedaan. Uiteindelijk ben je dan dus nog altijd 8.000 euro goedkoper uit dan wanneer je het zelf allemaal had verzorgd. Dit is dus een belangrijke zaak om te onthouden als je op jacht gaat.

Vaste bedragen

Tot slot is het ook gewoon bij sommige aankoopmakelaars om vooraf exact inzichtelijk te krijgen wat het gaat kosten om van de diensten die worden aangeboden gebruik te maken. Dit is dus gewoon niets anders dan je op heel veel plekken gewend bent als het gaat om het betalen voor diensten. Je bespreekt vooraf wat het gaat kosten en voor die prijs doe de aankoopmakelaar alles wat er verwacht wordt. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je precies weet waar je financieel aan toe bent, maar niet waar je zakelijk aan toe bent. Dit kan dus een voordeel of een nadeel zijn.

Alleen bij resultaat

Sommige aankoopmakelaars bieden diensten aan die alleen betaald hoeven te worden wanneer er ook echt succes wordt geboekt. Dit is te vergelijken met het betalen van een percentage van de winst. Het is immers bij geen winst ook niet nodig om te betalen. Andere zogenaamde no cure, no pay mogelijkheden zijn ook weleens gebruikelijk. Dit betekent dat de makelaar alleen iets kost als je er als huizenkoper ook echt voordeel van hebt gehad dat de tussenpersoon werk voor je heeft gedaan. Is dit niet het geval, dan hoeft er ook niets te worden overgemaakt.