Best betaalde HBO banen

Je bent op zoek naar een baan bij jou in de provincie. Je weet nog niet wat je wil, behalve natuurlijk geld verdienen. Voor wie de keuze nog moet gaan maken en leuk wilt verdienen kan zich het beste in de technische wereld storten. De slechtst betaalde opleidingen zijn in de creatieve sector, hier is overigens ook bijna geen werk in te vinden. De banen die medium verdienen maar waar meer dan genoeg werk in is zijn werken als verpleegkundige of in het onderwijs. Het startsalaris van de best betaalde HBO banen zijn:

Voertuigentechniek. Met voertuigtechniek ben je bezig met het testen, ontwerpen, onderhouden, managen en het produceren van voertuigen. Je verdiept je in het zo veilig en duurzaam mogelijk maken van voertuigen door onderzoek en testen. Voertuigen kunnen van alles zijn, denk aan motoren, auto’s maar ook heftrucks en vrachtwagens.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2490

Werktuigbouw. Voor wie niet alleen met z’n hersenen wilt werken maar ook met zijn handen is de opleiding werktuigbouwkunde de perfecte combinatie. Je leert onder andere de verschillende materialen kennen, berekenen en machines construeren en ontwerpen. Het is een brede studie waarin je alles over machines leert.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2460

Elektrotechniek. Dit is een heel diverse studie omdat je in veel verschillende soorten branches te werk kan gaan. Elektrotechniek heb je namelijk overal. Van ziekenhuizen tot clubs en van auto onderdelen tot communicatie. Je bent bezig met het ontwerpen, beheren en managen van installaties en systemen.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2440

Technische bedrijfskunde. Als technisch bedrijfskundige ga je projectmatig te werk. Jij lost technisch en bedrijfskundige problemen voor het bedrijf op. Een onderwerp wat momenteel populair is hoe een bedrijf via technische wegen duurzamer te werk kan gaan.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2440

Informatica. Na deze studie ben je constant bezig met het ontwikkelen en verbeteren van computersoftware en informatiesystemen. Dit betekent niet dat je niet met mensen zal gaan werken, projectmanagement is hier namelijk ook een groot onderdeel van. Je moet dus sociale vaardigheden hebben en een analytisch denkvermogen. Er is een tekort aan IT specialisten, dus er staan veel ICT vacatures open.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2410

Logistiek. Met de HBO opleiding logistiek kan je veel kanten op. Denk hierbij aan logistiek manager en planner, supply chain manager en logistiek adviseur. Bedrijven zijn bijvoorbeeld vervoersbedrijven zoals de NS of Arriva, rederijen en luchtvaartmaatschappijen. Uiteindelijk houd je je bezig met goederen en diensten.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2380

Civiele techniek. Bouwen bouwen en nog eens bouwen, dat is wat je gaat doen nadat je deze opleiding hebt afgerond. Je ontwerpt een tunnel, boten en vliegtuigen. Daarbij hoort natuurlijk ook de bouw aan de infrastructuur in Nederland, waar zowel asfalt- als waterwegen onder horen. Je werkt voornamelijk projectmatig.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2380

Chemie. Zijn scheikunde en natuurkunde jouw vrienden. Dan kan je na je opleiding helemaal los gaan op alle stofjes die er zijn. Scheiden, bij elkaar zetten en ontwikkelen. Vaak ben je aan het werk in een laboratorium zij chemieconcerns, onderzoeksinstituten, universiteiten en ziekenhuizen.

Het gemiddelde bruto startsalaris is €2290